Bekken fysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie dat zich richt op de behandeling van klachten in het gehele gebied van bekken, buik, en lage rug bij mannen, vrouwen en kinderen. De spieren in de lage rug, buik en bekken spelen een grote rol bij houding en beweging. Daarbij hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. Deze spieren kunnen te zwak of juist te gespannen zijn of ze worden niet op de juiste manier gebruikt.

De bekkenfysiotherapeut houdt zich bezig met preventie, voorlichten, coachen en behandelen bij onderstaande klachten:

√ ongewild verlies van urine, winderigheid en/of ontlasting
√  niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
√  plasproblemen: moeilijk kunnen (uit)plassen, slechte straal, nadruppelen
√  moeizame stoelgang
√  verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
√  pijnklachten in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
√  pijn bij het vrijen, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem
√  bekkenpijn, al dan niet in relatie tot zwangerschap en bevalling
√  fysiotherapeutische begeleiding tijdens zwangerschap en/of na de bevalling
√  fysiotherapeutische begeleiding voor en/of na operaties in de onderbuik (gynaecologische, urologische en colorectale operaties) 

Als u een afspraak gemaakt heeft zal onderzocht worden hoe uw rug, bekken en bekkenbodemspieren functioneren. Dit gebeurt door middel van een intakegesprek en een bekken fysiotherapeutisch onderzoek.

Dit onderzoek kan bestaan uit een lichamelijk onderzoek van uw algemene houding en beweging, de beweging van wervelkolom en bekken, de ademhaling, de beweging van armen en benen, de kracht van diverse spieren rondom het bekken en het functioneren van uw bekkenbodem.

 De bekkenbodem is een spiergroep welke zich binnen in het lichaam bevindt. Door de positie van deze spieren zijn ze niet goed te zien en te voelen. Een van de onderzoeksmogelijkheden om het functioneren van de bekkenbodemspieren te beoordelen, is het uitvoeren van een inwendig onderzoek via de vagina en/of de anus. De bekkenfysiotherapeut zal u altijd van te voren informeren over dit onderzoek. Wanneer u bezwaar heeft tegen dit onderzoek kunt u dit kenbaar maken en zal de bekkenfysiotherapeut met u zoeken naar andere (voor u minder belastende) mogelijkheden uw bekken en bekkenbodem te onderzoeken.

Als de bekkenfysiotherapeut uw klachten en de werking van alle relevante spieren rondom het bekken goed in kaart gebracht heeft, wordt samen met u een speciaal op uw klachten gericht behandelschema opgesteld.

De behandeling word gegeven door Rachel Hack